Marile bănci internaţionale implicate în scandalul Libor acceptă pe rând să plătească amenzi uriaşe pentru a pune capăt acuzaţiilor din partea autorităţilor americane şi britanice privind manipularea dobânzii interbancare Libor.
După ce elveţienii de la UBS au acceptat recent să plătească 1,5 miliarde dolari, acum a venit rândul britanicilor RBS să fie de acord cu plata unei amenzi de 615 milioane dolari, banca pledând vinovată pentru fraudă în Japonia, pentru a pune capăt acuzaţiilor, transmite Reuters.
“Conducerea RBS recunoaşte că au existat deficienţe serioase în sistemele şi controalele noastre şi, de asemenea, în ceea ce priveşte intergitatea unui mic grup dintre angajaţii noştri”, a spus miercuri preşedintele RBS, Philip Hampton.
“Este o zi tristă pentru RBS, dar e de asemenea foarte importantă pentru continuarea îndreptării greşelilor din trecut”, a adăugat el.
Mai multe de 12 traderi de la birourile RBS din Londra, Singapore şi Tokyo au manipulat, între 2006 şi 2010, dobânda interbancară Libor, un indicator de referinţă pentru preţul unor produse financiare în valoare de mii de miliarde de dolari.
RBS va plăti o amendă de 87,5 milioane lire sterline (137 milioane de dolari) către Autoritatea de supraveghere a sistemului financiar din Marea Britanie (FSA), 125 de milioane de dolari către Ministerul Justiţiei din SUA şi 325 milioane de dolari către Comisia de supraveghere a tranzacţiilor cu Contracte Futures din SUA (CFTC).
La fel ca UBS, RBS nu a admis acuzaţiile criminale din Statele Unite, ceea ce înseamnă că va putea să îşi retragă licenţa pentru a evita o vânzare forţată a afacerilor de retail din SUA.
RBS este a treia mare bancă implicată într-un scandal de manipulare a dobânzilor pe piaţa interbancară, după banca elveţiană UBS şi cea britanică Barclays. UBS a acceptat să plătească o amendă de 1,5