Deşi Africa se confruntă cu sărăcia, politicienii continentului sunt printre cei mai bine plătiţi din lume, statut care nu îi mulţumeşte, căci vor tot mai mult.
Kenyenii vor ieşi în stradă cu o lună înainte de alegeri, iar mulţi dintre ei nu îşi vor susţine preferaţii, ci vor dezvălui privilegiile de care aceştia se bucură, se arată într-un articol publicat de „Deutsche Welle“.
Cei mai bine de 200 de membri ai Parlamentului din Kenya sunt printre cei mai bine plătiţi politicieni din lume. În afară de un salariu de 9.000 euro pentru care nu plătesc impozite, primesc şi beneficii în valoare de 6.000 de euro. Aceiaşi politicieni au aprobat aceste măsuri în Parlament, stârnind furia populaţiei.
Salariu de top pentru preşedinte
Antonie Tosh a fost printre organizatorii demonstraţiei din capitala Kenyei, Nairobi. Spune că votanţii au o parte din vină pentru mentalitatea membrilor Parlamentului.
„Votăm pentru conducători care ne plătesc să îi alegem“, spune el. „Votezi cu cine îţi dă bani“, adaugă acesta.
Preşedintele kenyan Mwai Kibaki este unul dintre cei mai bine plătiţi şefi de stat din lume, salariul său depăşind 600.000 de euro.
Umplându-şi buzunarele
Kenya nu este singurul stat din Africa în care oamenii protestează, potrivit lui Heinrich Bergstresser, jurnalist şi expert din Nigeria. La fel ca în Kenya, salariile nigeriene sunt în strânsă legătură cu clientelismul politic. Aleşii investesc salariile mari într-o viaţă de privilegii, sprijinindu-şi în acelaşi timp familia, spune Bergstresser, adăugând că aceştia pun şi bani deoparte, în cazul în care nu sunt realeşi.
„Asta înseamnă că întreaga elită politică poate continua să trăiască pe cont propriu“, subliniază Bergstresser.
Criticile se înăspresc
Mulţi alegători din ţările africane întreabă cum pot politicienii să justifice salariile mari şi