Rusii isi pun mari sperante la Olimpiada de iarna de anul viitor, recrutand antrenori de prestigiu si naturalizand sportivi. Specialistii apreciaza, insa, ca locul I pe natiuni este imposibil de atins. Rusia a afectat mijloace colosale, a recrutat antrenori straini si a naturalizat unii sportivi pentru a domina clasamentul primelor Jocuri Olimpice de iarna organizate pe pamantul ei, in 2014, la Soci, insa ambitiosul obiectiv va fi extrem de greu de atins. In 2010, la Vancouver, Rusia a terminat pe un umilitor loc 11 in ierarhia pe medalii, cu doar trei medalii de aur, cel mai slab rezultat al sau la Jocurile Olimpice, fie de vara, fie de iarna, departe de Canada, tara gazda care a urcat pe prima treapta a podiumului, cu 14 medalii de aur, record istoric. "Trebuie sa corectam situatia si sa realizam conditiile necesare pentru o pregatire si o participare convenabile la Jocurile Olimpice de la Soci", a declarat atunci Vladimir Putin, in perioada respectiva prim-ministru, redevenit presedinte din 2012.
De atunci, Rusia a consacrat mijloace financiare "colosale" sporturilor de iarna. Un mare numar de antrenori straini, in primul rand, au fost recrutati in disciplinele, iar unde termenul era prea scurt pentru a putea forma posibili medaliati la Soci, Rusia a procedat la naturalizari, explica Serghei Butov, pentru cotidianul Sport-Express. Este cazul, intre altii, a sud-coreeanului Ahn Hyun-soo, triplu campion olimpic la short-track, care a obtinut in 2011 cetatenia rusa si pe care il cheama acum Viktor Ahn.
Intr-o alta disciplina pana cum practic necunoscuta in Rusia, unul dintre cei mai buni americani la snowboard, Vic Wild, a cerut si obtinut cetatenia rusa, dupa ce s-a casatorit cu colega de disciplina, rusoaica Alena Zavarzina. Alti sportivi din fostele republici sovietice, precum Ucraina si Belarus, au obtinut cetatenia rusa, pentru a intari echipa nation