De câţiva ani numărul de expoziţii la Paris s-a dublat. Vorbim de o excepţie însă în peisajul cultural francez pentru că astfel de manifestări nu au loc în număr la fel de mare şi în alte oraşe din Hexagon.
Ziarul Le Figaro a făcut un palmares al celor mai vizitate expoziţii pariziene din 1960 încoace. Cap de afiş figurează Joana Vasconcelos, o artistă portugheză contemporană care a expus anul trecut la castelul Versailles atrăgând peste un milion şi jumătate de vizitatori.
A doua cea mai frecventată expoziţie a fost "Toutankhamon", care ce a atras 1,2 milioane de amatori de artă egipteană. Ea avut loc însă în 1967 la Petit Palais. În 2011, la Grand Palais retrospectiva consacrată pictorului impresionist Monet a atras 913 mii de iubitori de artă.
Retrospectiva Dali din 1979 de la Beaubourg atrăsese 840 de mii de vizitatori. Pe atunci pictorul suprarealist era încă în viaţă. În prezent, o altă retrospectivă Dali este în prezentată la acelaşi Centru Pompidou din Paris. Rămâne de văzut dacă dispariţia lui Dali în urmă cu 20 de ani va modifica semnificativ numărul celor pasionaţi de opera sa. Cu 784 de mii de vizitatori, recent încheiata expoziţie consacrată artistului american Edward Hopper la Grand Palais l-a "bătut" pe Picasso a cărui retrospectivă sedusese cu o mie de pasionaţi mai puţin.
Toate aceste cifre, scoase în faţă sistematic la sfârşitul lunii ianuarie a fiecărui an, sunt totuşi greu de comparat. Modul în care se fac calculele diferă de la o instituţie culturală la alta, muzeul în care are loc respectiva manifestare contează şi el.
Un lucru e clar însă. Oamenii vin tot mai numeroşi la expoziţii care şi ele devin mai numeroase de la an la an. Organizatorii mizează însă tot mai des pe numele mari ale artei: ieri Monet şi Picasso, azi Matisse, Dali şi Hopper. Arta contemporană şi fotografia se clasează pe locul doi în palm