Muzeul Ţării Oaşului anunţă publicul iubitor de artă că vineri, 8 februarie, de la ora 16, va avea loc la Galeria de Artă „Dr. Mihai Pop” deschiderea expoziţiei retrospective de pictură a artistului sătmărean Ion Popdan (1935 – 2000). Personalitate remarcabilă a artei şi culturii sătmărene din perioada ultimelor decenii ale secolului trecut, Ion Popdan s-a născut la 27 mai 1935, în comuna Ardud din judeţul Satu Mare. În anul 1959 a absolvit Institutul Teologic cu grad universitar din Sibiu, iar apoi a urmat studii libere de pictură, dedicându-şi în continuare viaţa artei şevaletului.
Ion Popdan a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, iar timp de 24 de ani a fost profesor de pictură şi de istoria artei la Şcoala Populară de Artă din Satu Mare. A avut 12 expoziţii personale şi a participat la numeroase expoziţii judeţene şi naţionale. A participat şi la câteva expoziţii internaţionale (Olanda, Germania, Ucraina, Ungaria). Pe lângă pictură a abordat şi grafica, gravura şi ex-librisul. A scris şi a publicat cronici plastice, studii de estetică, precum şi un album consacrat graficianului amator Vasile Ionici din Cămârzana. A scris şi versuri, iar din numeroasele sale manuscrise, Editura „Dacia” din Cluj-Napoca i-a editat post mortem volumul „Blestemul de a fi munte”(2001). Pe simezele de la Negreşti-Oaş vor fi expuse 58 de lucrări, iar curatorii expoziţiei sunt Dorel Petrehuş şi Brăduţ Popdan.
Manifestarea nu va fi un vernisaj obişnuit, au anunţat organizatorii. “Având în vedere caracteristicile personalităţii lui Ion Popdan, se doreşte o evocare a omului şi artistului de către câţiva dintre cei care l-au cunoscut. În acest scop, i-am chemat la evocări pe pictoriţa Cristina Gloria Oprişa, profesorul Gheorghe Gheorghiade, poeţii George Vulturescu, Vasile Mic şi Ioan Nistor, doctorul Lucian Barbul. Vor mai fi şi alţii”, ne-a declarat Brăduţ Pop