Cei 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane vor fi sărbătoriţi şi în Baia Mare printr-o serie de evenimente care vor avea loc, printre altele, şi la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare. Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, în data de 6 februarie la instituţia mai sus amintită vor avea loc o serie de evenimente sub titlul „Ziua Roşiei Montane”, evenimente dedicate patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, la Sala de Conferințe între orele 16.00-19.00.
“„Ziua Roşiei Montane” reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation.
Prin acest eveniment, propunem publicului proiecţii de filme documentare despre Roşia Montană, continuând apoi cu o sesiune de prezentări şi discuţii pe această temă. Pe lângă acestea, în holul Bibliotecii vom avea o expoziţie de fotografie reflectând patrimonial cultural din zonă, precum şi imagini şocante de pe Valea Şesii (urmare a exploatării de cupru de la Roşia Poieni). Filmele ce vor fi proiectate sunt Noul Eldorado (r. Tibor Kocsis, Ungaria, 2004) şi Mărturii despre Roşia Montană (Asociaţia „Arhitectură.Restaurare.Arheologie”, 2011).
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1881 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman”, au arătat organizat