Un cutremur cu magnitudinea sub 7 pe scara Richter poate avea loc oricând în România, însă unul peste 7 nu este posibil în următoarea perioadă, a declarat directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, la România TV.
„Oricând e posibil un cutremur, cel puţin cu o magnitudine până în 7 este posibil (...) Un cutremur de magnitudine sub 7 nu pune problema de pierderi de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale. Unul de peste 7 rămâne în discuţie. Am rămas şi rămân la convingerea că deocamdată nu e posibil”, a declarat Gheorghe Mărmureanu. Expertul a precizat că seismele din Vrancea sunt cele mai periculoase din România, mai ales cele adânci. „Din analizele noastre, analize istorice făcute pe ultimii 600 de ani, rezultă că următorul mare cutremur va fi de foarte mare adâncime, de 130-140, care până la urmă este un mic avantaj, pentru că energia se descarcă pe o suprafaţă mai mare”, a precizat Mărmureanu.
Patru seisme în Vrancea
Luni au fost înregistrare două cutremure, iar marţi alte două, cu magnitudini de 3.1 şi 2.9. Ambele au fost la adâncimi de peste 100 de kilometri, iar localităţile apropiate au fost următoarele: Valenii De Munte (42 km), Covasna (44 km), Buzau (53 km), Sacele (54 km), Mizil (54 km). Un cutremur cu magnitudinea sub 7 pe scara Richter poate avea loc oricând în România, însă unul peste 7 nu este posibil în următoarea perioadă, a declarat directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, la România TV.
„Oricând e posibil un cutremur, cel puţin cu o magnitudine până în 7 este posibil (...) Un cutremur de magnitudine sub 7 nu pune problema de pierderi de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale. Unul de peste 7 rămâne în discuţie. Am rămas şi rămân la convingerea că deocamdată nu e posibil”, a declarat Gheorghe Mărmureanu. Expertul a precizat că s