Cei care estimează că nu vor putea achita noile impozite introduse de Guvern pot apela la o altă încadrare din punct de vedere fiscal, pentru a plăti mai puţin, spun specialiştii Sursa: VLAD STĂNESCU
Noile modificări ale Codului Fiscal cresc cheltuielile multor contribuabili. Impozitele din agricultură şi cota de 3% pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderile dau cele mai multe bătăi de cap.
Firme mici pentru agricultori
Conform noilor prevederi fiscale, agricultorii vor fi obligaţi să achite un impozit de 16% pe norma de venit. La acesta se adaugă o cotă de 5,5% - contribuţia de sănătate. Una din soluţiile pe care le au la dispoziţie agricultorii este de a înfiinţa microîntreprinderi, pentru care statul percepe un impozit de 3% pe cifra de afaceri.
Însă, microîntreprinderea poate fi doar o bătaie de cap în plus, dacă este vorba de o singură exploataţie agricolă, de câteva hectare, a declarat pentru EVZ consultantul fiscal Dan Schwartz, managing partner RSM Scot.
În schimb, poate fi extrem de utilă dacă agricutorii se asociază şi terenurile sunt exploatate în comun. Dacă veniturile rezultate vor fi sub nivelul de 65.000 de euro anual, impozitul achitat va fi echivalentul a 3% pe venit. În plus, costurile de exploatare agricolă sunt mult mai mici în cadrul unei asociaţii. Ce poţi să faci dacă eşti PFA iar statul vrea să jupoaie pielea de pe tine
PFA în loc de microîntreprindere
Multe dintre microîntreprinderile cu pierderi erau înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit, deci nu plăteau nimic statului. Mai nou, acestea vor achita însă un impozit de 3% pe cifra de afaceri, aşa încât ies în dezavantaj. Multe din aceste companii erau înfiinţate de români strict pentru încasarea salariului, iar prin deducerea cheltuielilor rezulta un profit cât mai mic sau chiar un rezultat negativ la final de an.
O variantă pentru a plăti