Preşedintele Comisiei pentru Statut, Gabriel Vlase, a declarat, miercuri seară, că în ceea ce priveşte incompatibilitatea parlamentarilor cu calitatea de avocat a existat "o formulare incorectă" în raportul iniţial al comisiei asupra proiectului de Statut, lucru care va fi corectat.
"Formularea era incorectă, într-adevăr, că erau învestiţi cu funcţie de autoritate publică, cumva s-au simţit eliminaţi cu totul (declaraţi incompatibili toţi avocaţii parlamentari, n.r.) şi atunci am precizat că avocaţii care se încadrează la 82,1 sunt incompatibili. (...) Au venit avocaţii, fiind mai atenţi ca ceilalţi, mai aplicaţi, au constatat că învestirea cu o funcţie de autoritate publică nu corespundea cu titulatura de avocat", a explicat Vlase.
El a precizat că în noua formă ce urmează a fi redactată la nivelul comisiei va fi păstrat regimul incompatibilităţii doar pentru parlamentarii avocaţi care pledează în procesele de mare corupţie sau împotriva statului.
Mai mulţi parlamentari din Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului şi-au manifestat, miercuri seară, nemulţumirea faţă de modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor în cadrul comisiei de specialitate, ca urmare a solicitării de reexaminare.
O serie de parlamentari jurişti i-au cerut miercuri seară socoteală preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru modul în care a fost redactat raportul comisiei de specialitate în cazul solicitării de reexaminare formulată de şeful statului, potrivit unor surse parlamentare.
Între cei nemulţumiţi s-au numărat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, senatorul PSD Șerban Nicolae, senatorul UDMR Mate Andras, care au semnalat faptul că între modificările aduse la Statut s-ar propune starea de incompatibilitate a parlamentarilor cu calitatea de avocat, au menţionat sursele citate.
Astfel, în raportul Comisie