A trecut prin două războaie mondiale, a trăit sub trei regimuri politice, a schimbat patru regi şi tot patru preşedinţi ai României. Este povestea Agatei Petrescu, care ieri a împlinit un secol de viaţă. Femeia locuieşte singură într-un apartament din centrul oraşului, după moartea soţului. Singurul sprijin care i-a rămas sunt copiii, care vin să o mai viziteze din când în când.
În cei 100 de an de viaţă, Agata Petrescu a trăit cele mai importante schimbări din istoria României: trecerea de la monarhie la regimul comunist, apoi revenirea la republică. Cel mai mult, spune femeia, s-a schimbat mentalitatea oamenilor.
"Multe s-au schimbat, dar mult s-a schimbat mentalitatea oamenilor", spune clujeanca Agata Petrescu, acum în vârstă de 100 de ani. "Nu în bine, asta nu în bine. Când dau drumul la ştiri, oamenii noştri care trebuie să conducă naţia românească, care a trecut prin atâtea şi atâtea greutăţi, să fie fericiţi, ei se ceartă. De la ceartă nu iasă nimic".
Agata Petrescu s-a născut pe 5 februarie 1913 la Râmnicu Vâlcea, în familia unui militar de carieră. S-a căsătorit de tânără şi şi-a urmat soţul în Ardeal. Aşa a ajuns într-un sat din judeţul Sălaj şi apoi la Cluj. Acum, după 100 de ani de viaţă, femeia îşi aduce aminte de momentele grele prin care a trecut. Mai ales la sfârşitul celui de al doilea război mondial, când ţara a intrat sub ocupaţie sovietică.
"Luau cote şi nu-i destul că lua munca ţăranului", spune ea. "Primeau cereale, porumb, lapte, carne, tot ce producea bietul ţăran. Şi ce lua ei asta nu se punea la socoteală. Deci a fost foarte greu, foarte, foarte greu".
Pentru Agata Petrescu, secretul longevităţii îl reprezintă munca. Chiar şi la 100 de ani, bătrâna locuieşte singură şi chiar are o mică gospodărie la ţară, în casa socrilor ei. "Iarna stau aicea, dar vara eu nu pot să stau pe stradă, îmi place să muncesc. Deşi ac