În secolul al XVIII-lea a existat, timp de 18 luni, o colonie în Statele Unite ale Americii care a purtat numele de Transylvania. Deşi nu a fost recunoscută de Congres şi nu a existat ca stat, totuşi ea nu a dispărut. În 2013 există în SUA un comitat Transylvania (parte a statului Carolina de Nord), o universitate cu acest nume şi, an de an, povestea coloniei este rememorată sub forma unei scenete.
Care este diferenţa între Transilvania şi Transylvania? În afară de faptul că un cuvânt este scris în română, iar celălalt în engleză şi că traduse înseamnă acelaşi lucru: „ţara de peste păduri“.
Transilvania este numele unei regiuni din România, iar Transylvania este denumirea unei colonii americane, a 14-a, care a existat timp de 18 luni, între anii 1775 şi 1776.
Este şi numele unui proiect îndrăzneţ al unui şerif ajuns judecător care a fondat o companie (Transylvania Company) pentru a cumpăra teritoriile indienilor din triburile Cherokee.
Povestea acestei colonii nu este prea cunoscută nici românilor, nici americanilor.
“Numele nostru poate evoca imagini cu vampiri şi lilieci, însă Transylvania nu vine de la regiunea din România cunoscută datorită contelui Dracula, ci de la numele dat acestei regiuni de pionierii care au fondat-o în secolul al XVIII-lea”, stă scris pe pagina oficială a Universităţii Transylvania din statul american Kentucky, universitate fondată în 1780.
Începuturile
Eroul poveştii este Richard Henderson, originar din Virginia, care, după o carieră de şerif, a fost numit, în 1768, judecător la Curtea de Apel din Carolina de Nord. Acesta a înfiinţat în 1774 compania Louisa, ca să cumpere, de la triburile indiene, un teritoriu mare. Vroia să-şi întemeieze propria colonie.
Un an mai târziu, şi-a reorganizat compania şi a denumit-o „Transylvania Company“. Richard Henderson a încheiat un acord cu triburile indi