Piata imobiliara si-a continuat trendul descendent, insa mai atenuat decat in perioada 2009 – 2010, pe fondul accentuarii crizei finantarii in sectorul bancar din Romania. 2012 este considerat cel mai stabil an de la inceputul crizei imobiliare. Ce va aduce 2013?
Daca in ultimii 4 ani preturile apartamentelor vechi au inregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 40% - cu diminuari ale valorilor si de 25% pe an in perioada de inceput a crizei - in ultimul an scaderea a fost de doar 2,5%.
Compania de evaluari Darian a realizat un studiu care cuprinde cele mai mari 27 de orase din Romania si care analizeaza evolutia pietei pe fiecare sector al pietei imobiliare, luand in considerare preturile de tranzactionare. La nivel national, sunt cateva repere de referinta, in ceea ce priveste pretul mediu de tranzactionare:
Pe primul loc in clasamentul preturilor la apartamentele vechi se situeaza si de aceasta data Capitala, cu o medie de 961 euro/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 959 euro/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 875 euro/mp.
Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 57%, scaderea moderandu-se in ultimele 12 luni, fiind de doar 2,3%.
Preturile apartamentelor noi au inregistrat o scadere usor mai redusa decat a celor vechi, de la inceputul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scaderea in ultimele 12 luni de doar 2%.
Capitala a detinut suprematia si in ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, pretul mediu fiind de aproximativ 1.141 euro/mp (singurul oras cu preturi de peste 1.000 euro/mp), in scadere cu aproximativ 44% fata de perioada de inceput a crizei si cu aproximativ 5,2% mai mici decat in urma cu 12 luni.
Posibile scaderi de pret la apartamentele vechi si scumpiri la cele