Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu a atras anul trecut peste 400 de mii de vizitatori şi se înscrie, potrivit managerului Valeriu Olaru, în topul primelor trei trei muzee din România. Jumătate din vizitatori au fost plătitori de bilete, iar încasările din 2012 au ajuns la suma de 1.372.619 de lei.
Spre deosebire de anii precedenţi, în 2012 numărul tinerilor care au vizitat muzeelor din cadrul Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu a fost mult mai mare, aproximativ 35 % fiind persoane cu vârste sub 30 de ani.
"Criza nu s-a resimţit în ultimii ani probabil, şi datorită programelor culturale pe care noi am reuşit să le realizăm, a felului în care am reuşit să atragem publicul către muzeu. Anul trecut am avut o cifră de 409.650 de vizitatori. Este o cifră bună şi ne învârtim în ultimii ani în jurul acestei cifre. Este un lucru foarte bun că vârsta vizitatorilor scade, ceea ce ne îndreptăţeşte să spunem că şi în viitor vom avea din ce în ce mai mulţi vizitatori. Dacă tinerii vin şi atragem copii, ne vom crea o nouă generaţie de vizitatori", a declarat managerul Astra, Valeiu Olaru.
Numărul mare de vizitatori, spune Olariu, situează CNM ASTRA în topul primelor trei muzee din ţară, "după Muzeul Bran".
Cel mai mare înteres al vizitatorilor a fost pentru Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, cel mai mare de acest tip din Sud-Estul Europei, unde au intrat 188495 de persoane anul trecut. Dintre acestia, 62.102 au beneficiat de intrare gratuită sau au avut acces în baza unor legitimaţii. Muzeul Franz Binder a avut 9542, în timp ce Muzeul Emil Sigerus a fost vizitat de 3635. Pe lista vizitatorilor sunt trecuti si participanţii la evenimentele culturale găzduite de CNM ASTRA, cifra estimată fiind de 66.968 de persoane. Un alt magnet de vizitatori este Astra Film Sibiu, care anul trecut a adus 84500 de vizitatori, din care 63375 au plătit intrarea.