Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.343 lei în luna decembrie a anului trecut, cu 7,8% mai mare decât în luna noiembrie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică şi citate de Agerpres.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.697 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 122 lei (7,7%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.576 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (904 lei). Indicele câştigului salarial real pentru luna decembrie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 107,1%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 129,8%, cu 8,6 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2012.
Potrivit INS, în luna decembrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sărbători şi sfârşitul de an) şi plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna decembrie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), precum şi a disponibilizării salariaţilor cu câştiguri salariale mici.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, cuprinse între 20% şi 26,5%, s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), tipărirea