Tu cât de des treci pe la medicul de familie? Şi ştii ce drepturi ai când intri în cabinetul lui?
În primul rând, dacă medicul de familie nu îţi oferă răspunsurile şi îndrumările pe care le doreşti în cadrul consultaţiei, este bine să ştii că ai dreptul să-i soliciţi trimiteri către alţi doctori de specialitate, dar şi recomandări pentru investigaţii detaliate, de care poţi beneficia gratuit. El îţi poate da, de exemplu, trimitere pentru analizele uzuale ale sângelui, mamografie, testul Papanicolau etc.
Medicul de familie este cel care eliberează reţetele de care ai nevoie, trimiterile către specialişti, recomandările de tratament, vaccinare şi prevenire a unor boli. Iar asta îi include pe toţi membrii familiei, indiferent de vârstă.
Analize gratuite sau compensate
În ziua de azi, cu o trimitere de la medicul de familie, poţi beneficia, atât în sistemul de stat, cât şi privat, de consultaţii şi investigaţii gratuite sau compensate.
Trimiteri anuale la specialişti
De la medicul de familie ar trebui să beneficiezi, anual, de un set de analize de sânge, care să includă: hemoleucogramă, glicemie, colesterol, trigliceride, fracţiuni lipidice LDL sau HDL, calciu, sumar de urină şi, dacă este cazul, balansul hormonal, verificarea hormonilor tiroidieni, dar şi teste pentru bolile cu transmitere sexuală.
O ecografie abdominală totală este şi ea recomandată. Evaluarea sânilor şi a organelor genitale este obligatorie anual, aşa că trebuie să soliciţi şi o trimitere la ginecolog. Este indicat să soliciţi trimitere şi la dermatolog, pentru a investiga starea de sănătate a pielii.
Medicul de familie este obligat să-ţi ofere toate acestea, iar dacă ţi le refuză, este dreptul tău, prin lege, să-ţi alegi un altul.
SURSA: Libertatea.ro
Tu cât de des treci pe la medicul de familie? Şi ştii ce drepturi ai când intri în cabinet