Miercuri, 6 februarie 2013, se celebrează 1882 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Roşia Montană.
Azi e Ziua Roşiei Montane. În mai multe oraşe din ţară şi din străinătate, se organizează diverse evenimente pentru a marca această zi.
Însemnătatea zilei este cu atât mai mare în acest an cu cât tema mineritului cu cianuri a fost adusa din nou în prim planul dezbaterilor politice. Verzii au anunţat prin cei doi deputati, Remus Cernea şi Ovidiu Iane, iniţierea unei propuneri legislative, după consultările finale cu reprezentanţii ONG-urilor de mediu şi ai experţilor din societatea civilă, de interzicere a cianurilor în minerit.
6 februarie 131 este data la care numele localităţii Alburnus Maior este menţionată pentru întâia oară pe o tăbliţă cerată dintr-o galerie romană din zonă. Acest moment istoric merită să fie preţuit ca atare şi, mai mult ca oricând, să fie readusă în discuţie importantă prezervării patrimoniulului istoric unic al acestei aşezări. Atât peisajul, mediul natural şi speciile care trăiesc în zonă, cât şi patrimoniul Roşiei Montane sunt ameninţate cu distrugerea totală de proiectul minier al RMGC pe bază de cianuri.
La Roşia Montană este propus un proiect minier care prezintă probabil cel mai mare risc de impact negativ asupra mediului şi oamenilor, în ultimii 23 de ani. Miza acestuia este cu atât mai importantă pentru cei care sunt dedicaţi scopului de a milita pentru un viitor verde pentru societatea noastră. Or, acest lucru nu este posibil decât respectând natura. Este timpul ca proiectele economice verzi, curate, prietenoase cu mediul să fie promovate cu determinare şi perseverenţă şi impuse de societatea civilă şi de mediul politic spre a servi drept exemplu oricărei iniţiative similare celei venite din partea RMGC (Roşia Montană Gold Corporation).