Exista o diferenta dramatica - si din ce in ce mai accentuata - in perceptia publica a Nordului European prosper, cu Germania in centru, si a statelor membre din Sud, sufocate inca de datorii.
Germania actioneaza ca o forta motrice pentru economiile tarilor vecine prin intermediul relatiilor sale comerciale foarte stranse cu acestea. Datorita dezvoltarii slabe a sectoarelor industriale din tarile din sud, acestea nu pot profita nici de pe urma dezvoltarii economice robuste a Germaniei, nici de pe urma boom-ului economic inregistrat de pietele emergente. Momentan, nu exista nicio solutie concreta care sa raspunda acestei probleme structurale.
Puterea economica a Germaniei creeaza speranta ca aceasta va continua sa contribuie la rezolvarea crizei europene. Se ridica, insa, intrebarea in ce masura aceasta forta nu este, uneori, supraestimata. Atractivitatea si competitivitatea pietei germane fac obiectul studiului „A pillar of strength in troubled times - Germany attractiveness survey”, lansat miercuri de Ernst & Young.
Germania este pe primul loc cacea mai atractiva destinatiedin Europa pentru investitiile straine directe. Ocupand pe mai departe cea mai buna pozitie ca destinatie europeana atractiva pentru investitii, Germania a castigat in 2012 un punct procentual, atingand 13%. A coborat, insa, la nivel global de pe locul cinci, pe locul sase, fiind depasita, in acest an, de Rusia.
Dupa ce a scapat cu bine de eroziunile crizei, Germania este singura tara occidentala care s-a pozitionat ca destinatie de afaceri de top la nivel mondial. In opinia investitorilor, Marea Britanie si Franta raman cu mult in urma Germaniei - nu doar prin pozitia ocupata in clasamentul global, ci si in privinta oportunitatilor de dezvoltare pe care le ofera, se arata in studiu.
La intrebarea care vor fi cele mai atractive destinati