Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor nu este de acord cu împărţirea României în opt regiuni de dezvoltare economică şi argumentează că această împărţire ar fi o tragedie pentru că nu ar face altceva decât să perpetueze decalajele dintre judeţe. Sursa: VLAD STĂNESCU
"Nu trebuie să facem din regionalizare o dispută etnică. Dacă noi nu recunoaştem şi nu vedem că actuala formă de organizare a regiunilor de dezvoltare economică cu cele opt regiuni este un eşec, este o tragedie, este o catastrofă, care nu ajută la evoluţia simultană şi constantă a judeţelor din interiorul regiunilor şi mai mult este o posibilitate de a ajunge la o îndepărtare de acestor judeţe, pentru că aşa se întâmplă, pentru că dacă vă uitaţi la câteva regiuni şi pot să vă dau exemple multiple, atunci nu facem decât să întărim această catastrofă, întărim acest eşec al nostru, care durează de peste 12 ani de zile, de 14 ani de 15 ani de zile", a mai spus Hunor.
Liderul UDMR a mai spus îm procesul de regionalizare este necesar să se ţină cont de datele statistice şi de datele economice din fiecare judeţ.
"Dacă noi nu vedem acest lucru şi insistăm să mergem cu aceste regiuni, doar să dăm competenţe administrative şi statut juridic, atunci eu cred că pentru 20 de ani, cel puţin, am aranjat soarta României, în aşa fel încât nimeni nu va reuşi, indiferent ce Guvern va veni, să contribuie la o dezvoltare armonioasă şi la eliminarea decalajelor între judeţe şi regiuni. Trebuie să discutăm despre redesenarea regiunilor actuale şi trebuie să ţinem cont de datele statistice şi de realităţile economice, de veniturile din fiecare judeţ, de starea de dezvoltare a judeţului, de posibilităţile fiecărui judeţ, de tradiţiile culturale, relaţiile economice, istorice între judeţe şi asta trebuie să fie baza de plecare", a mai subliniat preşedintele UDMR.
În acest context, Hunor a mai spus că 12-13 regiuni i