Cei aproape 19 mii de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia au de ieri un contract colectiv de muncă. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Ion Ruşeţ, a anunţat ieri finalizarea negocierilor şi semnarea contractului ce va fi valabil doi ani.
După trei luni de negocieri şi ziare întregi dedicate acestui subiect, presiuni şi acuzaţii din toate părţile, liderii de sindicat şi conducerea Complexului Energetic Oltenia au ajuns la un acord. Anunţul a fost făcut de prim-vicepreşedintele FNME, Ion Ruşeţ. „La ora 16.30 am semnat încheierea negocierilor pentru contractul de muncă. Urmează să fie prezentat Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Este un contract favorabil angajaţilor“, a declarat Ion Ruşeţ.
Ce drepturi au cei 19 mii de salariaţi
Guvernul a permis majorarea fondului de salarii de la CE Oltenia cu 3 procente datorită faptului că această companie a avut profit. În final, majorarea a fost transformată în două pachete, pe minerit şi energie, acordate în cazul îndeplinirii indicatorilor de producţie de cărbune, respectiv vânzare de energie. Este vorba despre o idee venită din partea managerului Laurenţiu Ciurel şi care nu a fost văzută cu ochi buni de sindicate, însă până la urmă liderii au semnat. În aceste pachete sunt cotele de energie şi cărbune de până acum, dar şi câteva zeci de sporuri care au dispărut din noul contract. Iniţial, salariaţii au avut 57 de sporuri, dar au mai rămas cu 27. De asemenea, prima de vacanţă este 75% din salariu, dar nu mai mică de 3000 de lei.
Angajaţii au mai pierdut şi două zile de odihnă suplimentare. Sporurile de vechime şi fidelitate au rămas în afara pachetului extra-salarial, ceea ce înseamnă că media salariului din CEO va fi de 2000 de lei.
Vechea problemă: tichete sau masă caldă?
Problema mesei calde pare să nu fie lămurită. Spre exemplu, minerii din Berbeş