Comisia Europeană a anunţat o nouă strategie de securitate cibernetică. Măsura vine ca urmare a creşterii numărului de atacuri informatice, potrivit jurnaliştilor TechCrunch.
Noua directivă obligă toate statele membre să instaureze echipe de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT) care să gestioneze crizele provocate de malware şi de hackeri.
Comisia Europeană pune, de asemenea, mai multă presiune pe bănci şi pe companiile private şi le obligă să raporteze atacurle comise asupra lor.
Instaurarea unor astfel de măsuri se poate dovedi dificilă din cauza costurilor de implementare şi a publicităţii negative care ar putea afecta companiile private.
Neelie Kroes, vicepreşedinte al Agendei digitale a UE, a susţinut o conferinţă de presă împreună cu şeful diplomaţiei UE Catherine Ashton pentru a prezenta noua strategie, construită pe baza datelor oferite de Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor şi Informaţiilor (ENISA).
Ce presupune noua strategie
Obiectivul principal al strategiei este acela de îmbunătăţi securitatea cibernetică şi, pe termen lung, de a atrage mai multe investiţii în tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor. Principalele puncte ale strategiei sunt următoarele:
- fiecare stat membru UE trebuie să instituie o echipă CERT;
- fiecare stat membru va trebui să nominalizeze o autoritate competentă care să fie însărcinată cu securitate reţelelor şi a informaţiilor. Autoritatea respectivă va trebui să conceapă planuri de acţiune în caz de incidente majore. Companiile ar raporta breşele în securitate acestei autorităţi;
- autorităţile desemnate vor trebui să formeze o reţea şi să colaboreze cu ENISA pentru a spori securitatea;
- anumite sectoare, precum cel bancar, energetic, al transporturilor, şi al sănătăţii, administraţiile publice şi companiile de In