O parte dintre unităţile administrativ-teritoriale au probleme majore în aplicarea legislaţiei, după ce au fost atenţionate de Curtea de Conturi şi nu s-au supus recomandărilor. În ultimii trei ani au fost emise 37 de decizii către entităţile auditate, însă în 20 de cazuri nu au fost îndeplinite sarcinile trasate, deşi erau obligatorii prin lege. Printre unităţile administrativ-teritoriale care se află în această situaţie se numără Consiliul Judeţean Botoşani, Primăria Dorohoi, Avrămeni, Truşeşti şi Româneşti, ce au fost verificate încă din 2010. În anul următor s-au mai alăturat instituţii, precum Primăria Corlăteni, Cristineşti, Mihai Eminescu şi Prăjeni. Anul trecut s-au înregistrat aceleaşi situaţii la Ştefăneşti, Frumuşica, Mileanca şi Văculeşti. Până la totalul de 20 de entităţi, inspectorii evidenţiază mai multe primării de mai multe ori, care au primit mai multe decizii. „În urma verificărilor succesive efectuate la unele entităţi s-a constatat că, în ce priveşte îndeplinirea măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, progresele sunt lente, existând un risc de prescripţie a dreptului la acţiune al unităţii administrativ-teritoriale, în acest caz răspunderea revenind persoanelor care nu au luat măsuri pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat unităţii administrativ-teritoriale, în termenul legal”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Legislaţia prevede că, dacă nu sunt duse la îndeplinite recomandările inspectorilor, ordonatorii de credite pot fi anchetaţi penal, însă până acum nu a fost înaintată nicio sesizare în acest sens.
O parte dintre unităţile administrativ-teritoriale au probleme majore în aplicarea legislaţiei, după ce au fost atenţionate de Curtea de Conturi şi nu s-au supus recomandărilor. În ultimii trei ani au fost emise 37 de decizii către entităţile auditate, însă în 20 de cazuri nu au fost îndeplinite sarc