Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,75%, unde se află de la mijlocul anului trecut, decizia fiind anticipată de analişti.
“Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% şi, respectiv, 0,00%”, se arată într-un comunicat al BCE.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, va susţine începând cu 15:30 (ora României), o conferinţă de presă, care va fi urmărită cu atenţie de investitori şi analişti, interesaţi să afle poziţia băncii în privinţa aprecierii recente a euro, evoluţie care ameninţă recuperarea economică în Europa.
Comparativ cu începutul lunii ianuarie, când Draghi s-a arătat încrezător în perspectivele economice şi a semnalat că partea cea mai dificilă a crizei s-a încheiat, euro s-a apreciat la maximul a 14 luni faţă de dolar. Băncile comerciale au alimentat această apreciere înapoind BCE o parte mai mare a împrumuturilor primite prin operaţiunile de urgenţă pentru suplimentarea lichidităţii.
Evoluţia euro ameninţă să stopeze recuperarea economică în Europa înainte chiar ca aceasta să fi început. În contextul politicilor monetare mai relaxate din SUA şi Japonia, care depreciază dolarul şi yenul, BCE s-ar putea afla în curând sub presiune pentru a intra în “războiul valutelor”, afirmă economiştii.
“Economia zonei euro are nevoie de aprecierea euro aşa cum are nevoie de un glonţ în cap. Dacă intervenţia verbală nu limitează ascensiunea euro, banca centrală ar putea, eventual, lua din nou în calcul reduceri ale dobânzilor”, a declarat Nick Kounis, şef al diviziei de cercetare macro la ABN Amro Amsterdam.
BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procen