Poetul George Vulturescu a fost, joi, 7 februarie, oaspetele de seamă al unei noi acţiuni din seria lecturilor publice organizate la Zalău şi găzduite, de această dată, de către Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”. Invitatul a fost prezentat publicului de către Viorel Mureşan şi Marcel Lucaciu.
După cum a menţionat criticul Viorel Mureşan, Vulturescu s-a remarcat în literatura română contemporată prin trei aspecte: ca făuritor de revistă, ca poet şi critic. “S-a zidit practic în revista , din care s-au născut multe alte publicaţii în alte judeţe. De altfel, revista noastră nu s-ar fi născut dacă nu exista această tradiţie”, a spus Mureşan.
La rândul său, Marcel Lucaciu a făcut referiri la specificul creaţiei poetice a oaspetelui sătmărean, remarcând că acesta “a consacrat metafora şi şi-a adjudecat teritoriul nordului. Începuturile liricii stau sub semnul tradiţionalismului, apoi a evoluat înspre postmodernism, pentru ca să fie din nou un optzecist atipic”.
Născut la 1 martie 1951, în localitatea Tătăreşti, judeţul Satu Mare, George Vulturescu a absolvit, în 1981, Facultatea de Filologie a Universităţii “Babeş-Bolyai”. Din 1996 este director la Direcţia pentru Cultură Satu Mare. Şi-a făcut debutul în revista “Familia”, cu prezentarea poetului Şt. Augustin Doinaş. Printre volumele pe care le-a semnat se numără “Frontiera dintre cuvinte”, “Oraşul de sub varul pereţilor”, “Stânci nupţiale”, “Nordul. O gnoză a pietrei”, “Cultură şi literatură în ţinuturile Sătmarului. Dicţionar 1700-2000”. Este fondator, editor şi realizator al revistei literare “Poesis” din Satu Mare, membru în Uniunea Scriitorilor – filiala Cluj-Napoca, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, dar şi al Academiei de Ştiinţe, Literatură şi Arte – secţia Literatură, Oradea.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria A – literatură. @N_P