Primăria Craiova pare să fi pierdut orice şansă de a aduce capul domnitorului Mihai Viteazul, aşa cum dorea primarul Lia Olguţa Vasilescu. Municipalitatea ceruse Patriarhiei Române să-i aprobe aducerea la Craiova - cu prilejul Zilelor Mihai Viteazul, ce vor avea loc pe 9-12 mai 2013 - a capului făuritorului primei Uniri a Ţărilor Române, înmormântat la Mănăstirea Dealu din Arhiepiscopia Târgoviştei. Astăzi, Patriarhia Română a răspuns Primăriei Craiova: "Cu deosebit respect, vă aducem la cunoştinţă că Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit adresa dumneavoastră (...), însă pentru rezolvarea problemei în cauză trebuie să vă adresaţi Arhiepiscopiei Târgoviştei, Mănăstirea Dealu fiind sub jurisdicţia acestei eparhii", se arată în răspunsul Patriarhiei Române.
Arhiepiscopia Târgoviştei şi-a făcut, însă, cunoscut punctul de vedere încă de acum zece zile, printr-un comunicat de presă în care se arăta:
„Nicolae Iorga a cerut, în mod expres, ca «niciodată această preţioasă relicvă să nu mai părăsească sfântul locaş în care a fost depusă». Capul Voievodului martir Mihai Viteazul se cuvine să rămână pe veci la Mănăstirea Dealu, deoarece aici a fost adus, încă de la început, şi a intrat în conştiinţa naţională ca loc de veşnică odihnă a voievodului martir. Locul nu a fost ales întâmplător, căci Mihai Viteazul a domnit aici, la Târgovişte, iar de Mănăstirea Dealu sunt legate numeroase demersuri politice şi diplomatice ale voievodului, dintre care amintim doar de încheierea tratatului antiotoman cu Casa de Habsburg, la 30 mai/9 iunie 1598 (...) Speculaţiile superficiale, fanteziste şi hazardante privitoare la mutarea capului voievodului Mihai Viteazul de la Târgovişte nu au vreun fundament spiritual, cultural ori istoric“.
În faţa unei opoziţii atât de ferme, demersurile Primăriei Craiova nu au, practic, nici o şansă de re