Pentru multi dintre noi traiul fara unul dintre cele cinci simturi este de neimaginat, dar exista in aceasta lume persoane care nu doar ca au fost condamnate sa traiasca fara ele, ci au fost nevoite sa deprinda functii pe care doar cu ajutorul simturilor un om le poate deprinde.
Exista oameni care nu aud si, implicit, nici nu vorbesc. Exista oameni care nu vad, dar au marunta bucurie ca aud si ca pot vorbi. Putini si nefericiti sunt cei care nici nu aud, nici nu vad, dar trebuie sa invete sa vorbeasca, pentru nu zace in izolati intr-o alta lume decat cea in care traim noi, cei care comunicam cu usurinta prin cuvinte scrise sau vorbite.
In intreaga lume au existat in jur de 20 de oameni orbi, surzi si muti, iar dintre acestia putini sunt cei care au fost demutizati, adica au fost invatati sa comunice prin cuvinte rostite cu greu sau prin semne. Unul dintre ei este romanul Vasile Adamescu.
S-a nascut perfect sanatos, dar a rams orb, surd si mut la doar doi ani si jumatate
Desi ne-am putea gandi ca un astfel de om nu poate face nimic cu viata sa, reusitele lui Vasile Adamescu ne vor contrazice. A ramas orb si surd la varsta de doi ani si jumatate, cand cei mai multi copii se ajuta de aceste doua simturi pentru a articula primele cuvinte si pentru a face asocieri intre acestea si fenomenele din lumea cu care intra in contact.
Cu toate acestea, a reusit sa invete carte, sa faca o facultate si sa fie profesor la o scoala de nevazatori din Cluj, unde a predat timp de 27 de ani. Acum, la 68 de ani, este pensionar. De curand, profesorul a lansat o carte autobiografica, in care descrie in amanunt prima parte a vietii sale.
Interpretul, puntea sa de legatura cu lumea
Pentru a scrie povestea lui, am apelat la ajutorul interpretului sau, Viorel Micu. Intrepretul "i-a scris intrebarile in palma, cu l