Liderii UE s-au reunit, joi 7 februarie, încă o dată la Bruxelles unde se aşteaptă ca o noua propunere de compromis pentru cadrul financiar 2014-2020 să fie prezentată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Preşedintele UE se zicea c-ar propune reduceri suplimentare de 15 miliarde, faţă de cele deja propuse în noiembrie 2012. Ideea a fost respinsă de Italia şi de Parlamentul European.
Summit-ul debutează cu cinci ore şi jumătate întârizere, adică la 20.30 în loc 15.00 (ora locală) întrucât preşedintele UE Herman Van Rompuy trebuie să-şi revizuiască ideile.
În noiembrie, când liderii UE se despărţeau fără un acord, propunerea Comisiei Europene ( 1042 de miliarde de euro) fusese redusă la 972 de miliarde. Acum erau prevazute alte reduceri de aproximativ 15 miliarde, ceea ce premierul italian Mario Monti a spus ca nu poate accepta.
Parlamentul European, care codecide acum cu statele membre pentru prima data asupra bugetului UE, a anunţat deja că va respinge aceste cifre.
Van Rompuy se gândise la o suma totala de 960 miliarde în angajamente de plată şi la 929 de miliarde în plăţi efective. Reducerile ar afecta programele de infrastructură Connecting Europe şi programele de observare spaţială.
Totodată, ar putea fi reduse sumele alocate ţărilor candidate la aderare.
La fel, salariile funcţionarilor europeni ar fi fost reduse (in ciuda grevei acestora din aceasta saptamâna) dar si programele pentru saracii Europei. In schimb Van Rompuy propune între 5-6 miliarde pentru 7 ani - bani ce ar urma sp fie folosiţie pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.
Coeziunea si agricultura, cele doua mari politici comunitare si mari consumatoare de fonduri, ar trebui să nu facă obiectul altor amputări faţă de cele prezentate in noiembrie ( minus 1