Liderii europeni au inceput discutiile despre bugetul pentru perioada 2014 - 2020, lupta fiind, de fapt, una intre bogati si saraci.
Pe o parte, se regasesc statele mai nou intrate in Uniunea Europeana si, in general, mai sarace. Conduse de Polonia, aceste tari sustin ca uniunea nu inseamna nimic daca bugetul nu este utilizat pentru a reduce diferenta dintre ele si tarile bogate si daca nu ajuta la stimularea cresterii economice.
De cealalta parte, tarile conduse de Marea Britanie insista ca UE trebuie sa efectueze reduceri bugetare similare celor facute de statele membre din bugetele nationale, pentru a pune capat crizei datoriilor.
Astfel, acestea isi doresc reduceri bugetare de zeci de miliarde de euro, din bugetul initial de 1,03 trilioane de euro propus initial de Comisia Europeana.
Premierul britanic, David Cameron, a declarat ca nu va accepta nici o intelegere asupra bugetului UE daca nu se efectueaza noi reduceri. "Cifrele propuse trebuie reduse. Altfel, nu va exista o intelegere", a spus Cameron.
In schimb, seful Comisiei Europene (CE) a cerut sa existe un "spirit de responsabilitate" in negocieri. "Daca mai intarziem, vom trimite un mesaj negativ, intr-o perioada cand redresarea economica este foarte fragila", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele CE, citat de BBC News.
Sedinta oficiala intre liderii europeni, care ar fi trebuit sa inceapa joi seara, a fost amanata pentru a se oferi mai mult timp pentru negocieri.
Ambele parti ameninta ca vor pleca de la masa negocierilor, daca nu obtin ce isi doresc, acesta fiind si motivul pentru care summit-ul din noiembrie, cand trebuia sa se stabileasca bugetul, a fost un esec.
"Trebuie sa efectuam reduceri, insa fara sa slabim economia", a declarat presedintele francez, Francois Hollande, citat de AP. " Daca Europa vrea