Scris de Cristina Ghilea - Burse de stat şi de la angajator şi şansa unui job sunt atuurile care ar trebui să atragă liceenii spre şcoala profesională.
Cinci clase cu profil profesional, de interes pentru cei care au trecut de clasa a IX-a, sunt disponibile în programa şcolară din această toamnă. Este primul pas spre resuscitarea învăţământului profesional din Oradea.
Trei colegii tehnice orădene sunt prinse în acest program, calificările disponibile sunt electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, sculer matriţer, electronist aparate şi echipamente, operator CNC şi confecţioner încălţăminte. Programul este de doi ani, după care tinerii pot intra în câmpul muncii sau pot continua şcoala, pentru a da Bacalaureatul. Noutatea acestui program constă în practica pe care elevii o fac nu doar în atelierele şcolare ci şi în fabrici.
„Programul oferă şansa, aproape garanţia unui loc de muncă. Tinerii au astfel, o şansă uriaşă, dacă nu şi-o ratează ulterior”, crede Delia Ungur, administrator al Parcului Industrial Eurobusiness.
150 de locuri sunt puse, din toamnă, la dispoziţia elevilor care au absolvit clasa a IX-a şi care sunt interesaţi de colaborări directe cu companiile din Parcul Industrial. Este un prim pas spre relansarea şcolilor industriale, ambiţie mai veche a administraţiei locale, realizată acum împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Parcul Industrial Eurobusiness şi mediul privat.
Specializările propuse sunt „electromecanic utilaje și instalații industriale” şi „sculer matriţer” la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi , „electronist aparate şi echipamente” şi „operator maşini cu comandă numerică” la Colegiul Tehnic Traian Vuia şi „confecţioner încălţăminte” la Colegiul Tehnic Transilvania. „Cât mai multe clase de licee industriale vor fi transformate în şcoli profesionale”, anunţă primarul Ilie Bolojan. Acesta este partizanul ide