Marul, fructul cel mai consumat de pe glob, este oricand disponibil, indiferent de anotimp, atat in supermarketuri, cat si pe tarabele din piete, in culori diferite si arome variate. Zilnic, prin mass-media ni se recomanda sa consumam fructe, rar se specifica insa ce anume. Oricum, merele ne sunt cele mai la indemana.
Se pare ca natura a fost extrem de darnica atunci cand a creat marul, pentru ca l-a inzestrat din belsug cu substante nutritive dintre cele mai sanatoase. Astfel, merele au in compozitia lor vitamine precum A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu, iar coaja marului contine pectina, care se inscrie in categoria fibrelor solubile.
Marul nu contine grasimi, colesterol si nici sodiu, motiv pentru care este recomandat de medici in toate curele si dietele si nu intamplator este primul aliment cu care se hraneste nou nascutul cand se trece pe diversificare.
Proverbul "un mar pe zi te tine departe de medic" a fost confirmat si de cercetatorii care au constatat binefacerile acestui fruct. Merele au putine calorii si multe fibre alimentare care ajuta digestia. Consumul constant de mere poate preveni aparitia unor grave probleme de sanatate sau reduce riscurile de imbolnaviri.
Merele au certe calitati curative si de prevenire certificate in cele mai sofisticate laboratoare ale lumii. Astfel, s-a constatat ca sucul de mere reduce colesterolul, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Quercitina, o substanta care se gaseste in mar, se pare ca reduce riscul de cancer la plamani, un motiv pentru fumatorii inraiti ar trebui neaparat sa manance mere.
Merele ajuta la intarirea oaselor, dar si a dintilor, mai ales, la copii. Fibrele solubile care se gasesc in mar reduc colesterolul, iar potasiul, bine reprezentat, normalizeaza presiunea arteriala.
Indiferent unde esti,