De astăzi încep lucrările de restaurare a sitului arheologic de la Pompei din regiunea italiană Campania, sit vizitat în 2012 de 2.350.000 de turiști. UE asigură 40% din fondurile dedicate restaurării sitului, restaurare care trebuie încheiată până în anul 2015. "Marele Proiect Pompei", anunţat încă din octombrie 2011, a fost lansat oficial miercuri, 6 februarie, în prezenţa ministrului culturii, Lorenzo Ornaghi, si a ministrului de interne, Anna Maria Cancellieri.
Corespondentul RFI şi RRA în Italia, Elena Postelnicu
La ceremonie au mai participat comisarul european pentru politicile regionale, Johannes Hahn, si presedintele regiunii Campania, Stefano Caldoro. "Pompei nu este doar un simplu sit arheologic, ci un oras întreg de 66 hectare, un oraş fără locuitori insă. Deci trebuie să avem noi grijă de acest oraş si o facem in funcție de disponibilitati" a declarat arheologul Teresa Elena Cinquantaquatro.
Doar de un an de zile se acorda atenția cuvenita sitului de la Pompei, in condițiile in care ploile au provocat in ultima perioada prăbușirea catorva clădiri si distrucerea picturilor de pe anumiti pereti. In acest sens, anul trecut s-a lansat un program de restructurarea a sit-lui, program in valoare de 105 milione de euro dintre care 40% -din partea Uniunii Europene.
Lucrările însă au început abia astăzi, după cum confirma si Antonia Reichea, secretar de stat in cadrul Ministerului de Cultura din Italia.
”Pompei are nevoie de o intervenție solidă pentru a fi pusă in siguranță, pentru a evita sa se mai înregistreze prăbușiri ale edificiilor. Totodata are nevoie si de altfel de intervenții pentru protectia, restaurarea zidurilor, a picturilor, a tencuialei si de prezentare a acestor noi zone descoperite recent vizitatorilor, care astfel vor avea posibilitatea de a vedea noi edificii, noi case.
Reporter: Care este cauza acest