Edilii râşnoveni vor să deschidă primul Muzeu al Filmului Istoric, din Europa de Est, care va da posibilitatea publicului să facă o călătorie în timp prin intermediul peliculelor cinematografice, dar şi al documentelor care au stat la baza turnării acestor filme. Şeful Direcţiei de Cultură Râşnov, istoricul Nicolae Pepene, a precizat că proiectul a fost definitivat şi depus la Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru finanţare, având valoarea de 100.000 de lei.
Acesta ar urma să fie amenajat în Cetate. „Cetatea Râşnov a fost decorul preferat pentru regizorii care au făcut diverse filme istorice, de-a lungul anilor. Din 2009, am început să organizăm şi Festivalul Filmului Istoric şi de fiecare dată am făcut şi câte o expoziţie cu această tematică. Astfel, am strâns până acum o serie de afişe şi documente cu privire la aceste filme”, a explicat Pepene.
Muzeul ar urma să aibă trei săli, prima dintre ele urmând să fie dedicată istoriei filmului românesc. În cea de-a doua sală ar urma să fie expuse o serie de obiecte din recuzita ce a fost folosită pentru turnarea unor filme istorice. „Avem, de exemplu, un coif, din filmul Dacii, primul film istoric românesc, produs în 1966, coif ce este de fapt o copie după unul descoperit în 1929 la Coţofeneşti”, a spus istoricul. Acesta a precizat că Oana Pellea le va pune la dispoziţie o serie de poze cu Amza Pellea, dar şi obeicte de recuzită, care vor putea fi apoi admirate în Muzeul Filmului din Cetate.
În ultima sală ar urma să se facă proiecţii de film şi conferinţe tematice, însă, edilii nu exclus ca proiectul să fie extins, iar muzeul să fie mutat în actuala Casă de Cultură, după ce aceasta va fi reabilitată şi transformată în Centru Cultural. Pepene speră ca până în vară să poată implementa cel puţin prima parte a proiectului, astfel ca în luna august să aibă loc prima expoziţie în cadrul Festivalulu