Încă se subestimează riscurile cibernetice şi cele aferente unei pene de curent
Intreruperea afacerilor şi a lanţurilor de aprovizionare, dezastrele naturale, incendiile şi exploziile sunt cele mai mari riscuri care ameninţă companiile, arată un studiu Allianz realizat în 28 de ţări.
De asemenea, modificări ale reglementărilor sau schimbări legate de piaţă reprezintă riscuri importante pentru afaceri.
“Companiile globale de astăzi operează într-un mediu caracterizat de riscuri complexe, ce include riscurile tradiţionale, aşa cum este cazul incendiului, dar şi riscuri ce corespund vremurilor moderne, precum riscurile cibernetice sau riscul de întrerupere a afacerilor”, explică Axel Theis, CEO al AGCS.
Cel mai mare risc
Experţii Allianz consideră riscul de întrerupere a afacerilor şi a lanţului de aprovizionare drept cel mai mare risc pentru companii (46% dintre răspunsuri). Astfel, multora dintre companiile care au optat pentru lanţuri de aprovizionare globale pentru a reduce costurile le lipseşte o variantă alternativă de aprovizionare. “Dezastrul inundaţiilor din Thailanda ne-a arătat că întreruperea afacerilor unui furnizor cheie a creat efecte resimţite la nivelul unei întregii industrii”, explică specialistul în asigurări de bunuri din cadrul AGCS, Volker Münch.
Dezastrele naturale, în creştere
În multe cazuri întreruperea afacerilor este cauzată de dezastre naturale (cel de-al doilea mare risc, votat de 44% dintre respondenţi). Cu toate că 2012 a fost un an relativ moderat din perspectiva catastrofelor naturale - excepţie făcând uraganul Sandy - nu există niciun motiv să ignorăm aceste riscuri. “Daunele cauzate de dezastrele naturale au crescut de 15 ori în ultimii 30 de ani. Şi ele vor continua să crească urmare a creşterii valorii activelor asigurate în Asia în special şi dezvoltării regiunilor de coastă cu riscuri r