Constantin Cristian Catană, fost judecător la Piatra Neamţ, condamnat în 2004 pentru luare de mită, ar urma să primească 4.900 de euro de la statul român, pentru condiţiile de detenţie în care a stat în arest preventiv şi nerespectarea dreptului la apărare, potrivit unei decizii a CEDO.
Conform deciziei CEDO, reclamantul era, în 2004, judecător la Judecătoria Piatra Neamţ. Un inculpat al cărui caz era pe rolul acestei instanţe, B. C. V, l-a denunţat pe Catană la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bacău, susţinând că acesta i-a cerut bani ca să dea o decizie favorabilă în cazul său. DNA a autorizat imediat înregistrarea convorbirilor telefonice între Catană şi B. C. V. şi a organizat un flagrant delict, Catană fiind surprins luând banii şi trimis în judecată de procurorii anticorupţie. La cererea DNA, Curtea de Apel Bacău a dispus arestarea preventivă a reclamantului pentru 25 de zile, la 19 octombrie 2004.
La împlinirea termenului, în 12 noiembrie 2004, DNA a cerut Curţii de Apel Bacău prelungirea duratei arestării preventive, solicitare respinsă de instanţă, în prezenţa reclamantului şi a avocatului său. DNA a făcut recurs în aceeaşi zi, la ora 14.30, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care trebuia să ia o decizie în mai puţin de 10 ore, dată fiind apropiata expirare a duratei arestării preventive. ICCJ a transmis la Poliţia Judeţului Bacău, unde era închis reclamantul, citaţia pentru Catană, la ora 19.47. În citaţie se arăta că acesta trebuie să se înfăţişeze la ICCJ la ora 19.00. Poliţia a răspuns, la 19.57, că transferul nu poate avea loc, dat fiind intervalul mult prea scurt. Citaţia i-a fost prezentată reclamantului la ora 20.00, în timp ce avocatul său nu a fost citat. ICCJ a ţinut şedinţa pentru judecarea recursului DNA de la ora 21.00, numind un avocat din oficiu să-l reprezinte pe Catană, şi a decis prelungirea duratei arestări