Cursul de schimb se situeaza intr-o zona care nu ridica probleme, banca centrala incercand in permanenta sa atenueze deviatia cursului de la valoarea corecta si sa il pastreze in echilibru, a declarat astazi, 7 februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Intrebat in ce masura volatilitatea fluxurilor de capital, intrarile/iesirile masive, ar putea sa influenteze cursul de schimb si sa il indeparteze de "fair value" (valoare corecta a cursului), Isarescu a apreciat ca, intr-o piata care nu este foarte adanca, precum piata romaneasca, cu tranzactii si volume ceva mai mici, pot aparea abateri semnificative fata de “fair value”.
Leul s-a apreciat semnificativ de la inceputul anului, pe fondul interesului jucatorilor straini pentru titlurile de stat in lei . In 17 ianuarie, cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro, reprezentand o apreciere de 1,8% de la inceputul anului.
Ulterior, cotatiile au inceput sa urce treptat, iar in sesiunea de joi BNR a publicat un curs de referinta de 4,4106 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultima luna . Unii dealerii anticipau ca BNR va interveni indirect in piata pentru a tempera deprecierea leului, avand in vedere ca moneda nationala s-a depreciat cu 0,55% fata de inchiderea de miercuri si ca banca centrala nu a lasat o depreciere de peste 0,5% in zilele in care nu se intamplau evenimente deosebite. Banca centrala nu a si-a facut insa simtita prezenta. Cursul de schimb se situeaza intr-o zona care nu ridica probleme, banca centrala incercand in permanenta sa atenueze deviatia cursului de la valoarea corecta si sa il pastreze in echilibru, a declarat astazi, 7 februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Intrebat in ce masura volatilitatea fluxurilor de capital, intrarile/iesirile masive, ar