Primăria Roșia Montană (județul Alba) a aniversat în 6 februarie împlinirea a 1882 de ani de la prima atestare documentară a localităţii prin activități dedicate tradiției miniere. Casa 325, prima clădire restaurată din Roșia Montană, în care funcționează de trei ani Expoziția de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, a găzduit simpozionul „Minerit și bunuri culturale la Roșia Montană”, moderat de prof.univ.dr. Vasile Moga, arheolog, vicepreședintele ASTRA – Despărțământul Alba Iulia. Lucrările simpozionului au evidențiat legătura strânsă dintre minerit și dezvoltarea culturală a Roșiei Montane de-a lungul celor 1882 de ani de atestare documentară, precum și importanța proiectelor de cercetare și reabilitare a patrimoniului demarate în ultimii ani în cadrul parteneriatului statului român cu Roșia Montană Gold Corporation pentru repornirea mineritului aurifer de aici.
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, prezent la eveniment, le-a urat „La mulți ani” locuitorilor din Roșia Montană. „Pentru mine este o surpriză deosebit de plăcută să văd aici reprezentanți de frunte ai ASTRA, iar prezența lor îmi spune că tot ce se dorește să se facă la Roșia Montană este pornit într-o direcție bună: atât legat de cultură, istorie și patrimoniu, cât și de viitorul acestei zone. Sper ca anul viitor să avem aici o atmosferă mult mai fericită, iar oamenii să aibă de lucru în zona Roșia Montană”, a declarat Ion Dumitrel.
Printre vorbitori s-au numărat prof.univ.dr. Oliviu Iacob, președintele ASTRA – Despărțământul Alba Iulia; Matei Drâmbărean, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Alba; prof. Aurora Marcu, ASTRA – Despărțământul Iosif Șterca Șuluțiu Abrud – Câmpeni; lector univ.dr. Călin Tamaș, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. La finalul lucrărilor, elevii școlii „Simion Balint” din Roșia Montană au