La Muzeul Bucovinei a avut loc marţi lansarea volumului „On the Road - Poeme de călătorie”, semnat de poetul sucevean Florin Dan Prodan.
Provocarea unui poet care „construieşte de la început o ficţiune”
La un interval scurt de la lansarea precedentului său volum („Poem pentru Ulrike”, carte apărută în luna octombrie 2012), Florin Dan Prodan revine în atenţia publicului cititor cu această carte, care poartă marca Editurii Shambhala Press, din Kathmandu (Nepal), o „editură virtuală”, aşa cum a remarcat criticul şi istoricul literar Mircea A. Diaconu, care subliniază provocarea unui poet care „construieşte de la început (atât prin titlul cărţii, cât şi prin editură) o ficţiune”.
Poemele de călătorie ale lui Florin Dan Prodan, „scrise - cum a mărturisit el la lansare - pe parcursul câtorva ani”, după călătoria sa în Nepal (poeme notate pe agende şi file disparate, adunate acum în această carte), nu sunt, aşa cum a observat Mircea A. Diaconu, „o sumă de texte izolate”, ci poeme care alcătuiesc „un volum unitar” (prin construcţie, idee, tensiune...), „care îi asigură o notă de unicitate”.
Sunt „poeme scrise la persoana întâi” şi scrieri în care „autorul invocă nişte personaje care fac obiectul unor poeme substanţiale”.
Un autor care „mizează pe recuperarea lirismului”
Florin Dan Prodan, care, aşa cum spune Mircea A. Diaconu, “are capacitatea de a nu-şi dilua discursul, de a nu se pierde în detalii”, este un autor care „mizează pe recuperarea lirismului”, prin „melancolia călătorului”.
Remarcând prezenţa în sală a unui mare număr de tineri, criticul, care a precizat că aceasta este cea de-a treia carte a poetului sucevean, i-a sugerat (dar nu numai lui, ci şi celorlalţi tineri autori) să-şi depună dosarul pentru înscriere în Uniunea Scriitorilor din România.
O carte despre care Mircea A. Diaconu a spus că „arată foa