400 hectare de viţă-de-vie aprobate pentru reconversie în perioada 2007 - 2013 aproape au fost realizate în judeţ, fiind atrase 5 milioane de euro pentru înlocuirea vinului de masă cu vinul cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică, producătorii din judeţ intrând în competiţie cu „greii” pieţei.
Toţi banii europeni destinaţi reconversiei plantaţiilor viticole au fost atraşi până în 2011, la nivelul judeţului planul de reconversie cuprinzând 400 de hectare plantate cu viţă-de-vie pentru struguri de vin. Din „norma” la care s-au angajat cei atraşi de potenţialul acestei afaceri, s-au realizat 365 hectare, iar în această primăvară va fi gata şi restanţa. Investitorii au primit deja 5 milioane de euro din totalul de 5,5 milioane, subvenţia pentru fiecare hectar de pe care s-a renunţat la soiul vechi pentru plantarea de soiuri superioare calitativ fiind între 12.995 şi 16.078 euro, în funcţie de pierderea pe care a suportat-o producătorul prin defrişarea viei pe care o avea în exploatare şi de calitatea materialului săditor pentru noua plantaţie.
Potgorii renumite şi-au sporit potenţialul sau şi-au recâştigat faima. La Sâmbureşti s-au plantat prin programul de reconversie 256 hectare, din care 183 de hectare soiuri pentru vinuri roşii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră şi Pinot Noir).
„Poziţia geografică a potgoriei Sâmbureşti, condiţiile de climă şi sol, precum şi soiurile de viţă existente în cultură determină obţinerea unor vinuri de calitate superioară, pământul, de culoare brun-roşcat, chiar ruginiu, bogat în oxizi de fier, determină viţa-de-vie cultivată aici să dea struguri de foarte bună calitate, bogaţi în polifenoli, ce dau culoare, aromă de neegalat acestor vinuri, precum şi zaharuri ce dau tărie şi dulceaţă”, a declarat consilierul în cadrul Direcţiei Agricole, Florica Bodescu.
Investitorii pri