Cetățenii europeni pot, începând cu 7 februarie 2013, să ceară instituțiilor europene să adopte măsuri legislative care să limiteze amestecul actorilor politici și economici în mass media, semnând petiția inițiată de Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media (EIPM).
Petiția, disponibilă în limba română, poate fi accesată la www.mediainitiative.eu
EIPM este o coaliție pan-europeană care reunește, alături de cetățeni, o sută de organizații, companii de presă, jurnaliști independenți și organisme profesionale. Deschiderea colectării online de semnături marchează lansarea primei Inițiative Cetățenești Europene care are ca obiect mass-media. Inițiativa Cetățenească Europeană este un nou instrument de participare democratică care permite cetățenilor să prezinte direct Comisiei Europene o propunere legislativă, dacă adună cel puțin un milion de semnături – online sau off line, din cel puțin șapte țări membre UE. În felul acesta, cetățenii pot schimba legislația europeană.
Situația libertății și pluralismului mass-media se deteriorează peste tot în Uniunea Europeană. În unele țări, cum ar fi Ungaria, de exemplu, se înregistrează ingerințe grave ale puterii politice, menite să controleze presa. Alte țări, precum Marea Britanie, suferă de o concentrare excesivă a proprietății de media, ceea ce conduce la influențe nedorite din partea anumitor grupuri economice – cazul notabil al imperiului mediatic al lui Murdoch – asupra procesului politic. În altele, ca în cazul Italiei, Bulgariei și României, se înregistrează o suprapunere periculoasă a intereselor politice, economice și de media în mâinile acelorași persoane.
„Am tolerat atât de mult intervențiile vinovate ale politicului și economicului în mass-media încât aceasta a ajuns oficial o „vulnerabilitate la adresa siguranței naționale” și „o amenințare la adresa democrației”. E timpul să f