Polonia, cea mai mare economie din estul Europei, a avertizat că propunerea de a reduce suplimentar cu 30 mld. euro bugetul pe termen lung al UE este ceva "de neconceput". Fondurile europene sunt unul dintre principalele motoare de creştere ale economiei poloneze.
Şefii de state şi de guverne din UE încep astăzi la Bruxelles un summit de două zile în care vor încerca să ajungă la un acord în privinţa bugetului UE pentru perioada 2014-2020 după ce la întâlnirea anterioară, din noiembrie, în care s-a discutat propunerea Germaniei ca bugetul de aproximativ 1.000 mld. euro să fie redus cu 30 mld. euro, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Marea Britanie, Germania, Olanda şi Suedia, cei mai mari contribuitori la bugetul UE, au cerut reduceri mai mari decât cele propuse, ca un compromis, de preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, motivând că bugetul UE nu trebuie să crească în timpul crizei financiare. Cele patru state consideră că finanţarea UE trebuie să reflecte austeritate, iar guvernele nu trebuie să-şi relaxeze politicile bugetare.
Guvernul polonez se opune vehement reducerii fondurilor pentru agricultură şi a celor pentru proiecte structurale, Polonia fiind principalul beneficiar al acestor bani.
Ministrul adjunct al afacerilor externe Piotr Serafin a subliniat într-un inteviu acordat The Wall Street Journal că noi reduceri ale fondurilor pentru agricultură şi proiecte stucturale sunt inacceptabile pentru guvernul de la Varşovia, ceea ce poate duce la un nou eşec al summitului de joi şi vineri.
"Propunerile pentru noi reduceri ale bugetului, precum şi încăpăţânarea unor state de a nu face un compromis pot să ducă la un nou eşec", a spus Serafin.
Polonia a beneficiat de 67 de miliarde de euro în fonduri structurale din bugetul pentru 2007-2013.
, bani care au impulsionat creşterea economică în timpul crizei financiar