Procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române au făcut, miercuri, percheziţii la sediile mai multor filiale ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, inclusiv la cea din Zalău.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, percheziţiile s-au făcut la domiciliul unor persoane, precum şi la sediile filialelor universităţii, în locaţii aflate pe raza a opt judeţe (Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Hunedoara, Baia Mare, Satu Mare, Sălaj şi Gorj).
Potrivit aceluiaşi comunicat, oamenii legii au indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă, fiind vizate mai multe persoane, faţă de patru dintre acestea fiind dispusă începerea urmăririi penale. Surse neoficiale susţin că ar fi vorba despre obţinerea, contra cost, a diplomei de licenţă în drept, preţul documentului fiind stabilit la 500 de euro.
Reprezentanţii universităţii admit că „reprezentanţi ai Ministerului Public au efectuat o verificare la sediul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, unde se află şi sediul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, se pare în urma unei sesizări cu privire la modul de desfăşurare a unor activităţi didactice. Nu ne-au fost comunicate încă detalii privind obiectul cercetării”, precizează biroul de presă al Universităţii „Vasile Goldiş”. Aceştia mai spun că atât conducerea universităţii, cât şi întregul colectiv de cadre didactice colaborează cu organele de cercetare, dar susţin că „afirmaţiile făcute în presă că s-ar fi eliberat diplome false nu au nici un temei legal, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” fiind o universitate acreditată, iar diplomele sunt cele tip, eliberate de Ministerul Educaţiei Naţionale”.
Pr