Asociaţiile de proprietari care iau în calcul un procent cât mai mic pentru căldura pe părţile comune nu fac altceva decât să crească facturile individuale. În plus, în blocurile în care s-au făcut debranşări, cei mai afectaţi sunt proprietarii care primesc în continuare căldură din sistemul centralizat.
Într-o astfel de situaţie sunt unele blocuri din Asociaţia 84B-87B Craioviţa Nouă, unde facturile la căldură în această iarnă au înregistrat valori foarte mari, peste 400 de lei, la care se adaugă şi restul cheltuielilor de întreţinere.
„Costurile la energia termică pe luna decembrie au fost de 462 de lei. Tot din această lună am observat diferenţe şi la celelalte cheltuieli, cum ar fi salarii, cheltuieli administrative, gunoi, încât întreaga factură la întreţinere se ridică la 700 de lei. Când soţia mea a întrebat la asociaţia de proprietari, i s-a răspuns că s-a scumpit gigacaloria. Eu ştiu că în oraş, la celelalte asociaţii, dimpotrivă, a scăzut preţul gigacaloriei. Pe scara noastră sunt şi centrale termice, însă preşedintele a spus că acest lucru nu mă afectează. Dar o familie cu venituri medii nu poate susţine astfel de costuri“, a spus Dănuţ Stoian, proprietarul apartamentului 13, din blocul 87B, din cartierul Craioviţa Nouă.
Facturile la căldură au fost mari în blocul 87B din Craioviţa Nouă, fapt confirmat şi de ceilalţi proprietari. „Facturile au fost mari în luna decembrie. S-au plâns şi vecinii“, a spus Ina Tăban, proprietara apartamentului 18 din blocul respectiv.
Centralele de apartament dezechilibrează sistemul
Costurile mari la căldură în blocul 87B din Craioviţa Nouă, pe luna decembrie, sunt cauzate şi de un dezechilibru al sistemului de încălzire. În blocul respectiv sunt 12 apartamente cu centrale şi doar opt care primesc căldură din sistemul centralizat de încălzire. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari