Publicaţia „The Wall Street Journal“ a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că a fost victima atacurilor informatice chineze, la scurt timp după ce „The New York Times“ a acuzat acelaşi tip de practici. Mai mult, Twitter, o altă victimă a hackerilor, a spus că nu se grăbeşte să intre în China şi nu e dispusă la vreun compromis.
Chinese still hacking us, or were over weekend. — Rupert Murdoch(@rupertmurdoch) February 6, 2013
Mesajul de mai sus a fost publicat de Rupert Murdoch pe Twitter. El este fondatorul şi directorul News Corp, companie care deţine şi publicaţia WSJ. Anunţul lui Murdoch vine la aproape o săptămână după ce au fost dezvăluite primele informaţii despre atacurile venite din China. Principalul scop al acestora este controlarea relatărilor despre guvernul chinez şi societatea chineză.
În cazul „The New York Times“, motivul atacului informatic a a fost o anchetă publicată de ziar în luna octombrie. Subiectul acesteia era averea premierului chinez şi a rudelor sale.
Nici reţeaua socială nu a scăpat de atacurile informatice recente, dar nu a indicat direct spre China, ci s-a rezumat la a spune că nu a fost opera unor amatori. Mai mult, tehnicile au fost rafinate, iar în urma acestui episod au fost compromise 250.000 de conturi. Parolele acelor profiluri au fost resetate şi utilizatorii au fost informaţi prin email, dar se poate ca printre ele să fi fost şi cel al preşedintelui american Barack Obama.
Într-un interviu acordat WSJ, directorul Twitter, Dick Costolo, a spus că i-ar surâde intrarea în China, dar nu este dispus la compromisuri. „Nu avem de gând să recurgem la vreun sacrificiu pe care se presupune că trebuie să-l facem pentru a ne putea desfăşura în China“, a declarat acesta. Marile reţele sociale occidentale şi unele produse ale Google sunt interzise în ţări din Asia, cum ar fi China sau Iran. De regulă, guverne