Furtunile solare puternice vor deveni o adevarată problemă în viitorul apropiat, avertizează cercetătorii britanici. Cu toate că aceste fenomene se manifestă regulat fără să ne afecteze, o dată la 100 sau 200 de ani, energia emanată este atât de mare încât poate cauza daune majore, scrie The Guardian.
Potrivit unui raport al Academiei Regale de Inginerie din Marea Britanie, o superfurtună solară poate afecta funcţionarea sistemelor de navigaţie, inclusiv ale celor de la bordul avioanelor, reţelelor de energie electrică, a sateliţilor şi a reţelelor de comunicaţii mobile.
Este inevitabil ca, în viitorul apropiat, miliardele de tone de masă energetică emanate de Soare la viteze de peste 1,5 milioane de km/h să bombardeze suprafaţa Pământului. În acest moment, cercetătorii pot prezice fenomenul cu numai jumătate de oră înainte ca acesta să ne afecteze, potrivit The Independent. Ultima superfurtună solară a lovit Terra în 1859.
"Nu intraţi în panică, pregătiţi-vă"
Astfel, guvernele sunt îndemnate să dezvolte cât mai rapid strategii care să reglementeze felul în care trebuie acţionat în cazul defectării sistemelor de comunicaţie şi de navigaţie. Raportul Academiei Regale de Inginerie susţine crearea unei comisii speciale care să adreseze această problemă.
“O superfurtună solară va reprezenta o provocare, nu o calamitate. Cele mai mari provocări pentru guverne le reprezintă spectrul larg de tehnologii care pot fi afectate în zilele noastre şi vulnerabilităţile neaşteptate ale tehnolgiilor viitoare”, a declarat profesorul Paul Cannon, preşedintele grupului însărcinat cu studirea exploziilor solare.
“Mesaju nostru este 'nu intraţi în panică, dar pregătiţi-vă'. O super explozie solară va avea loc curând şi trebuie să fim pregătiţi”, a mai spus cercetătorul.
Fenomenul, explicat
Explozia solară este un fenomen normal. Este