Frauda fiscală din domeniul comerțului cu cereale și colectarea ilicită a TVA face ravagii în vestul României. Doar în județul Timiș, în ultimii doi ani, prejudiciul sare binișor de 60 milioane euro, iar șansele de recuperare a debitului la bugetul de stat sunt practic nule. Printr-un mecanism de tip carusel, banii sunt spălați și reinvestiți în societăți albe ca neaua. La început, se achiziționează marfă direct de la producători, fără documente legale de proveniență. |ntre producător și consumatorul final sunt interpuse societăți de tip fantomă, cu rolul de colectori și de furnizori de documente, ce conțin operațiuni fictive, cu scopul de a se deduce, compensa și sustrage TVA-ul.
Sursa impozabilă a mărfii este ascunsă,
astfel încât circuitul și valoarea reală a cerealelor să nu poată fi reconstituite. Societățile administrate de Căcărează Vasile Tailor și Popa Dumitru-Cristian folosesc ca intermediar firme fantomă din Serbia, conduse de samsarul Krivocuka Vladimir din Belgrad. Când controalele Gărzii Financiare au început să strângă în ușă deștele evazioniștilor, sârbii au preluat din mers părțile sociale ale firmelor lui Căcărează și Popa și s-au retras în bârlogul lor de peste Dunăre. Or, asta înseamnă zeci de milioane de euro datorate bugetului statului român, cu amendamentul că Serbia este stat extracomunitar și pe fantomele lui Krivocuka le doare în bască de tribulațiile fiscului mioritic.
Controalele Gărzii au mai dat pe un fir paralel,
dar pe aceeași cracă cu mânăriile lui Căcărează, de matrapazlâcurile societății Agro Vest Cereale Impex, gestionată de cuplul Florin și Liliana Jupânu. Când întrebările fiscului au devenit deranjante, din cauza unui prejudiciu de circa 4 milioane de euro, atât părțile sociale ale firmei cât și funcția de administrator au fost aruncate, în totalitate, în cârca unui nene, despre care fiscul susține,