Dacă până să ajungă la putere, USL se opunea regionalizări, acum nu se mai opune. Chiar o susţine. Explicaţia este simplă, vorbim acum despre o regionalizare, dar fără desfiinţarea judeţelor. Deci, este altfel faţă de proiectul PDL-ului. Iar faptul că judeţul nostru este prins în Regiunea Vest este o veste şi mai bună. Desigur, ne va creşte nivelul de trai până la cer…
Lui Mircea Ion Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, i s-a amintit despre cum, atunci când era în opoziţie, mai că ar fi pus de un referendum pentru a stârpi din rădăcini mârşava idee a regionalizării.
„Nu este tocmai aşa, eu eram împotriva dispariţiei judeţelor. Cu regionalizarea sunt de acord pentru că ar însemna o mai bună absorbţie a fondurilor europene, implementarea mai rapidă a proiectelor. Orice primar ştie, de exemplu, că, acum, dacă ai un proiect de investiţii, până ajungi cu el pe masa ministrului să ţi-l aprobe şi să ţi-l semneze este cale lungă, multe obstacole. În cazul regionalizării, proiectele se vor opri la nivel zonal, acolo este capătul ierarhiei şi se vor putea implementa mai repede. În plus, altfel atragi bani europeni pentru o regiune, altfel atragi bani europeni pentru un oraş”, a spus Moloţ.
În definitiv, când vorbim de regionalizare o să vorbim şi de apariţia conurbaţiilor, adică de comasarea comunelor mici. „Este inevitabil acest proces de conurbaţie. Cu toate că primarii de comune mici se vor supăra şi nu o să fie de acord, nu putem ţine ca formă administrativă o comună care are sub 3.000-4.000 de locuitori. Trebuie să facem o comasare”, a mai explicat Moloţ, preşedintele CJH.
Doar că Moloţ a făcut mare opoziţie comasărilor atunci când a fost vorba de instituţii ca spitalele şi şcolile. S-a opus comasărilor propuse de Inspectoratul Şcolar Hunedoara sau de comasările Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte spitalele. Or, com