MADR a semnat Danube Soy prin care se angajează să producă soia naturală
LAPAR acuză că documentul întăreşte interdicţia de producere de soia MG şi că nu se vor da subvenţii
Olteanu (UNPCPR): Acest acord nu va reduce nici dependenţa de importuri şi nici nu poate să interzică producţia de soia modificată
România a semnat cu Declaraţia Danube Soya, un acord între 17 state riverane fluviului Dunărea, care prevede implementarea unui proiect agricol, care presupune cultivarea de soia nemodificată genetică. Prin implementarea acestui proiect se are în vedere asigurarea necesităţilor la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană şi totodată reducerea importurilor masive de soia nemodificată din Brazilia sau SUA.
Semnarea de către România a acestui acord vine cu aproape trei săptămâni de întârziere. Pe 19 ianuarie a.c., a fost semnată forma finală a acordului, iar singura ţară care a făcut excepţia a fost chiar România.
Semnarea acestui acord a stârnit şi un val de nemulţumiri, în special din partea producătorilor agricoli, care s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu au fost consultaţi şi nici nu au fost impuse anumite condiţii din partea României.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a declarat pentru Curierul Naţional, că asociaţia pe care o reprezintă nu are nimic împotriva semnării acestei declaraţii, dacă s-ar fi impus şi câteva condiţii. “Nu avem nicio problemă cu semnarea acestei declaraţii, însă modul în care este semnată nu ne convine. Domnul ministru nu s-a consultat cu noi în niciun fel. A fost săptămâna trecută un fel de dezbatere la televizor, unde am rămas şi noi (producătorii) uimiţi de cine ne reprezintă. Au fost câţiva prieteni ai domnului ministru care nu au nicio legătură cu domeniul”, ne-a declarat prezentantul LAPAR.
El a subliniat faptul că Liga este