Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au făcut publice principalele subiecte abordate de administrația locală cu specialiștii Băncii Mondiale prezenți la Alba Iulia în urmă cu câteva zile. Autoritățile au discutat cu aceștia problemele cu care s-au confruntat în punerea în aplicare a proiectelor europene derulate prin Programul Operațional Regional, în speranța că acestea vor fi soluționate favorabil de actualul Guvern.
Unul dintre aspectele tratate a fost acela al corecțiilor financiare, în ideea ca acestea să fie însușite ca finale și exigibile la plată, abia după ce instanța s-a pronunțat definitiv și irevocabil. Potrivit administrației locale, reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat procesul de planificare și tipologia documentelor strategice care au condus la materializarea unor proiecte de investiții la Alba Iulia, orașul nostru fiind nominalizat de către aceștia ca unul dintre puținele din România, care s-a călăuzit după o strategie de dezvoltare bine definită și coerentă în alcătuirea proiectelor din POR.
Vă prezentăm mai jos rezumatul problemelor discutate cu delegații Băncii Mondiale:
- Modificarea unilaterală a regimului prefinațărilor (plăților în avans) făcute de către AMPOR, prin reducerea procentului contractat inițial la 30 %, respectiv a modalității de acordare și recuperare a sumelor cu regim de prefinanțare.
- Regimul TVA aplicabil contractelor de finanțare și impactul creșterii TVA de la 19 – 24 %, respectiv a recunoașterii TVA ca o cheltuială eligibilă abia după 4 ani de la debutul implementării proiectelor finanțate. Cei prezenţi au precizat ca ar fi fost de preferat să fie o cheltuială eligibilă încă de la începutul implementării proiectelor pe POR.
- Necesitatea standardizării procedurilor de achiziții pentru contracte de lucrări pe tipuri de infrastructuri și suprastructuri, servicii de proiectare, servicii de d