Medicii pediatri recomandă insistent ca până la 6 luni copilul să fi hrănit în principal cu lapte matern. Dar de la douătrei luni, el trebuie deprins, puţin câte puţin, şi cu hrana solidă.
Mere (de la 3-4 luni). Până când copilul împlineşte 6 sau 7 luni, merele trebuie să fie fierte şi pasate foarte fin. După această vârstă le va putea mânca şi crude, dar curăţate de coajă şi făcute piure sau date pe răzătoare.
Morcovi (de la 3-4 luni). Pune morcovii la fiert în apă filtrată; când au dat în clocot, acoperă oala, redu focul şi lasă-i să fiarbă înăbuşit, până când se frăgezesc. Scoate-i din apă şi fă, cu blenderul, un piure pe care îl poţi subţia cu apă, la nevoie.
Banane (de la 6 luni). Pasează bine cu furculiţa o jumătate de banană şi adaug-o în lapte sau în apă fiartă. După ce s-a obişnuit cu această noutate culinară nici lichidă, nici solidă, poţi face pasul următor, dându- i banană pasată în combinaţie cu orez şi mere fierte.
Ardei gras (de la 6-7 luni). Ardeii graşi pot fi introduşi, în cantităţi mici, în mâncărurile cu legume şi/sau cu carne, gătite la cuptor. De la 10 luni, piticul va putea ronţăi şi ardei gras crud, eventual pus în salate.
Brânză şi iaurt (de la 6-7 luni). Pentru că poate declanşa alergii la unii copii, brânza trebuie oferită în cantităţi mici: o lingură de brânză de vaci pe zi, fie ca atare, fie amestecată cu banană pisată sau cu griş fiert. În ce priveşte iaurtul, nu îl “bate” înainte de a-l da celui mic, fiindcă devine apos şi n-o să-i mai placă.
Leguminoase (de la 7-8 luni). Fasolea boabe, lintea roşie, năutul trebuie servite alături de cereale integrale (orez brun, paste făinoase integrale, pâine integrală).
Ouă (de la 8-9 luni). Gălbenuşul fiert tare poate fi introdus de la 8 luni, iar albuşul fiert tare, între 9 şi 12 luni. Apoi ouăle pot fi gătite jumări sau omletă. Evită să-i dai bebeluşului ouă