Damian (APMGR): Există voci care afirmă că această taxă a fost pe placul unor producători care ar putea beneficia de dispariţia companiilor locale
Suprataxarea producătorilor de medicamente prin aşa-numita taxă clawback a adus avantaje producătorilor internaţionali de medicamente şi a dus la slăbirea industriei locale de medicamente, afirmă Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
"Există voci care afirmă că această taxă a fost pe placul unor producători internaţionali de medicamente care, deşi au achitat şi ei sumele acelea mari, ar putea beneficia de dispariţia producătorilor locali", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional, adăugând că lipsa de dialog a autorităţilor a făcut să se ajungă în această situaţie şi a slăbit enorm industria locală producătoare de medicamente.
De asemenea, Dragoş Damian ne-a mai spus că jumătate din taxa pe care producătorii de medicamente au plătit-o a fost achitată degeaba, pentru că a reprezentat TVA, marja distribuitorilor şi farmaciilor, precum şi din cauza faptului că modalitatea de calcul a fost bazată pe un consum ireal. "Jumătate din clawback a fost plătită degeaba", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional, explicând că astfel s-a finanţat un deficit bugetar.
El a afirmat că acum se aşteapta ca decizia Curţii Constituţionale, privind neconstituţionalitatea parţială a modului în care taxa clawback s-a calculat, să fie publicată în Monitorul Oficial, urmând să se stabilească şi cum se va compensa nedreptatea.
"Modalitatea de compensare a acestei nedreptăţi ar trebui făcută din plăţile următoare", a declarat acesta.
Plângerea privind plata clawback şi pentru TVA a fost făcută de un producător local de medicamente generice - Labormed. Suma plătită în mod nedrept de producătorii de medicamente este, potrivit estimărilor lui Dr