Băncile care au participat la iniţiativa Viena 1 şi-au redus expunerea pe România cu 8%, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa.
”Iniţiativa Viena”, sau Viena 1, a fost creată la începutul anului 2009 de către băncile centrale şi guvernele din Europa Centrală şi de Est, autorităţile UE, alături de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investiţii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pieţele est-europene, după criza globală provocată de falimentul Lehman Brothers.
”Procesul de dezintermediere controlată continuă. Cea mai recentă cifră, care cred că este pentru 11 luni, era de 8% reducere a pasivelor mamă - fiică pentru subsidiarele cu capital străin, cele aferente sistemului Viena 1, acele bănci străine care împreună au undeva la două treimi din sistemul bancar. O anumită reducere se cunoaşte. Această reducere este faţă de martie 2009. Din martie 2009 faţă de sfârşitul anului 2012, respectiv luna noiembrie, reducerea este de 8%”, a spus Popa.
Potrivit acestuia, scăderea este parţial compensată de faptul că o parte din liniile de finanţare anterior disponibile au fost transformate în credite subordonate care sunt elemente de rang 2.
”Contribuie la capitalizarea sistemul bancar într-o manieră directă. Nivelul de solvabilitate a sistemului este de 14,7% la nivelul lunii septembrie. Este o cifră influenţată şi în 2012 şi în 2013 de aplicare a filtrelor prudenţiale. Dacă aceste filtre nu ar fi prezente, pe sistem IFRS, solvabilitatea ar fi mai mare cu circa 3 puncte procentuale”, a mai afirmat Popa. (Sursa: Agerpres)